Wil je op de hoogte blijven?Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.Aanmelden

Domein aan de Dommel:
een passend gebaar 

Het voormalige hoofdgebouw en een deel van het terrein van Kentalis aan de Theerestraat in Sint-Michielsgestel ontwikkelt zich de komende jaren tot een nieuw leef- en woongebied. Een plek waar de geschiedenis gecombineerd wordt met vernieuwing en verduurzaming. Waar bewoners, cliënten, leerlingen en medewerkers van Kentalis in alle rust kunnen wonen, leren en werken. Maar waar zij ook nieuwe buren en gebruikers van het gebied kunnen ontmoeten. Die tegelijkertijd genieten van de gedeelde ruimtes.

Het ontwikkelen van het gebied doen we niet alleen. We blijven gesprekken voeren met verschillende belanghebbenden, zoals medewerkers, naasten en omwonenden van Kentalis. Dit doen we tijdens het hele traject, zodat het nieuwe terrein uiteindelijk zo goed mogelijk aansluit bij de behoeftes van Kentalis-bewoners, toekomstige gebruikers en de omgeving.

In 2025 gaan we het hoofdgebouw aanpakken. In totaal komen er zo’n 450-500 woningen en verschillende maatschappelijke voorzieningen. De eerste bewoners verwachten we begin 2026 te verwelkomen.

Simon van der Sanden
Ontwikkelaar bij BPD in de regio Zuid

 

 

In het nieuws

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"65","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"257892"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"1","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

Over Kentalis

In 1790 startte predikant Henri Daniel Guyot in Groningen met lesgeven aan 14 dove kinderen. Vanwege een groeiend aantal leerlingen verhuisde de school in 1808 naar het huidige Guyotplein. Daarna ontstonden er meer doveninstituten in Nederland. In 1910 werd het gebouw aan de Theerestraat in gebruik genomen. Hier werden zusters met dove meisjes en broeders met dove jongens gehuisvest. Koninklijke Kentalis ontstond toen in 2009 drie organisaties samengingen: Koninklijke Effatha Guyot Groep (KEGG), Viataal en Sint Marie. De naam is afgeleid van "kennis" en "taal."

Koninklijke Kentalis biedt landelijk zorg en onderwijs op maat voor mensen met taalontwikkelingsstoornissen, slechthorendheid, doofheid, doofblindheid, of meerdere beperkingen. De locatie aan de Theerestraat in Sint-Michielsgestel werd te groot voor de activiteiten die Kentalis in Sint-Michielsgestel wil handhaven. Het voormalige hoofdgebouw en een deel van het terrein zijn daarom verkocht. Op het deel van het terrein dat in bezit blijft van Kentalis, worden momenteel aanpassingen gedaan zodat het een fijne en beschermde omgeving blijft voor wonen, dagbesteding en onderwijs.

 

 

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum (bhic)

Over BPD

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is de nieuwe eigenaar van het voormalig hoofdgebouw van Kentalis en een deel van het omliggende gebied. Als regisseur leidt BPD de gebiedsontwikkeling van ‘Domein aan de Dommel’. Met onze ervaring en integrale aanpak bij gebiedsontwikkeling gaan we voor betaalbaarheid en duurzaamheid. Zodat we leefomgevingen creëren waar iedereen zich thuis voelt. Want daar doen we het voor!

 

 

 

Op de hoogte blijven? Meedenken? Meld je dan aan.

Hiermee blijf je op de hoogte van de voortgang van dit project en de manieren om mee te denken.

Ja, ik wil mij aanmelden

Laat een bericht achter

 

Projectpartners

BPD ontwikkelt dit project in samenwerking met gemeente Sint Michielsgestel, DELVA, BiermanHenket, BOEI, Holland-ID en Bureau Stroom.

Logo BPD

 
Cookie-instellingen